Wereldwijd - Red een kind


                         Red een Kind: nieuwe werkwijze en nieuw sponsorgezin

 

 

Red een Kind is bezig haar werkwijze te veranderen. Ik citeer uit de informatie die werd opgestuurd:

 

“Zoveel mogelijk kinderen in armoede een kansrijke toekomst geven. Daarvoor zet Red een Kind zich in. De levens van tienduizenden kinderen in Azië en Afrika zijn positief veranderd. En dat mede dankzij de betrokkenheid van sponsors als u. Dat is enorm waardevol!

Door de jaren heen hebben we steeds betere vormen gevonden om kinderen te helpen. Zo ondersteunen we steeds minder kinderen in tehuizen. In plaats daarvan helpt Red een Kind hele dorpen tegelijk. Waarom?

 

Het is de beste plek om op te groeien

Bij je eigen familie en in je eigen omgeving: dát is de beste plek om op te groeien. Het gezin waar je opgroeit vormt een veilige basis voor je hele verdere leven. Ook als je geen ouders meer hebt, is de warmte van een gezin van groot belang, bijvoorbeeld bij je oom en tante, grootouders of buren.

 

We helpen meer kinderen

Door in een dorp te werken, kunnen we veel meer kinderen tegelijk helpen. Gezinnen in hetzelfde dorp hebben vaak soortgelijke problemen. Door die gezamenlijk aan te pakken, kunnen we voor hetzelfde geld veel meer doen.

 

Alle kinderen krijgen gelijke kansen

Een tehuis biedt slechts enkele kinderen een ‘gouden’ kans om onderwijs te volgen. Als in een dorp een school wordt geopend, kunnen álle kinderen daarvan profiteren. Red een Kind werkt daarbij samen met christelijke, lokale partnerorganisaties. 

 

Er is een heel dorp nodig om één kind te redden.

Afrikaans gezegde

 

Als sponsor geeft u een gezin in armoede een toekomst. Het gaat om een gezin dat in een dorp woont en onderdeel uitmaakt van een dorpsprogramma. Met uw bijdrage wordt niet alleen uw sponsorgezin, maar ook de hele omgeving geholpen. Want Red een Kind werkt met hele dorpen tegelijk aan het verbeteren van de leefomstandigheden. Dat doen we onder andere door het opzetten van zelfhulpgroepen, waarin ouders leren samen te werken en hun inkomen te vergroten. Dat werkt! Kinderen krijgen toekomst. Gezinnen krijgen hoop. Sterker nog: het hele dorp groeit. En dat in gemiddeld zeven jaar.”

 

Ons nieuwe sponsorgezin

In het vorige kerkblad heb ik het gezin in het kort voorgesteld. Het is de familie Nintunze. Ze wonen in Burundi, in de buurt van de stad Rutovu. ek en het project vertellen. Nu eerst wat meer informatie over hun namen en omstandigheden, uit het Engels vertaald.      

Het gezin bestaat uit vader Janvier (36), moeder Triphose (27), zoon Rodrigue (17) uit eerder huwelijk van Janvier , zoon Fabrice (7), dochter Faustine (5) en dochter Odile (1).

 

Janvier Nintunze is een 36-jarige man uit Zuid Burundi, die als boer in zijn levensonderhoud moet voorzien. Hij wordt iedere morgen geconfronteerd met hetzelfde probleem: zorgen voor eten voor zijn gezin. Janvier heeft vier kinderen: twee zonen en twee dochters. Zijn oudste zoon Rodrigue (17) is tijdens zijn eerste huwelijk geboren. Zijn tweede zoon Fabrice (7) zou eigenlijk naar school moeten gaan, maar dat kan niet omdat ze daar te arm voor zijn. Gelukkig heeft Janvier een groot stuk land, maar hij kan dat hele stuk land niet zelf bewerken. Hij produceert dus niet genoeg voedsel voor zijn gezin, en niet genoeg om iets te kunnen verkopen, zodat hij wat extra inkomen zou hebben. Dit komt ook door de onvruchtbare grond.

 

Daarom kan Janvier slechts genoeg eten verbouwen voor twee maaltijden per dag als het een goed oogstseizoen is, en dit voedsel is niet genoeg voor de jonge kinderen om goed te kunnen groeien. Ze gaan met honger naar school, en behalen slechte cijfers omdat ze

het niet goed bij kunnen benen. Sinds het gezin van Janvier deel uitmaakt van de zelfhulpgroep, kan hij wekelijks wat geld sparen, zodat hij meststoffen kan kopen om zijn grond te verbeteren. Dit kan tegen lagere kosten omdat ze in het project een overeenkomst met mesthandelaren hebben.

 

Omdat het land van Janvier erg groot is, en hij het niet alleen kan bewerken, krijgt hij hulp van andere leden van de zelfhulpgroep, zodat hij de volle capaciteit van zijn land kan gebruiken, tegen lagere kosten. Zo kan Janvier ook meer sparen, omdat hij minder hoeft te betalen dan als hij andere mensen in moet huren. Ook kan Janvier leningen aanvragen, nu hij lid is van de zelfhulpgroep. Als hij een lening krijgt, kan hij zijn zoon Fabrice naar school laten gaan.